Luu ja luzid (mongoli rahvaste vetevaldjad)

Luu ja luzid, vetevaldjad mongoli rahvaste mütoloogias.

Luu, draakon, vee- ja kõueisand. Kõuemürin oli Luu mõirgamine (või hammaste kirin), välk tekkis aga siis, kui Luu lõi äkitselt saba sirgu. Luu oli arvatud taevaste jumalate, tengride, hulka (Luu-tengri), ent vahel esines ta ka kohaliku ja ktoonilise vaimolendina – sellisteks olid enamasti siiski lusid (algselt mitmusevorm Luust). Mõne müüdi põhjal polnud aga Luu ise kõuejumal, vaid luud olid kõuejumala sõiduvahenditeks, kelledega ta sõitis ringi suvel, luside hoida.

Lusid (ka lusutid, lusatid, lusanid, losonid jm) olid ennekõike veekogude ja harvemini mägede või muude kohtade peremeesvaimud. Mongoli pärimuses on Luu ja lusid seotud järgmiselt: esimene luz Luvan Luin Džalbo ('Valitseja – madude peremees') koorus maomunast kui Luu (draakon), kuid ei soovinud selleks jääda ja määrati jumalate poolt kõigi maapealsete vete ülemaks ja 77 luside riigi khaaniks – temast sündinud lusid asustasid kõik järved, ojad, kaevud ja muudki veekogud.

Lusid võivad olla nii mees- kui ka naissoost – nad sünnivad, abielluvad, vananevad ja surevad. Lusid on muinasjutuliselt rikkad. Tavaliselt ei näita nad ennast inimestele. Arvati, et lusid on vaimud, kes omaks võtnud budismi, kuid kõneldi ka mustadest, metsikutest lusidest, kellel ei olnud usku. Kalmõki müütilistes ettekujutstes olid „mustad lusid“ hoopiski loodusvaimud.

Burjaadi mütoloogias on lusid seotud üksnes veekogudega. Läänepoolsete burjaatide uskumustes oli kõikide veevaldjate, veekhaanide valitsejaks Uha lusan – halli habemega valgetes riietes vanamees, kes elas mere põhjas hõbelossis.

Mõnedes müütides on lusid ktoonilised olendid, kes on seotud surmajumal Erliki riigiga. Mongoli eeposes on lusid sageli maa- või veealuse maailma elanikeks või valitsejateks, kuid enamasti pole nad kangelase suhtes vaenulikud, vaid on tema ema või pruudi sugulased.

Luu ja luside kuvandit on mõjutanud ettekujutus Luust tiibeti mütoloogias. Kesk-Aasia budismis seostatakse aga luud naagadega ja nende valitseja (lu-khaan, lun-khaan jm) samastatakse vahel budistliku Nagaradžaga, kes elab ilmameres ja selle valdjana kujutada enesest ka maailmamadu.

Allikas: myths.kulichki.net/ "Мифы народов мира на Чёртовых Куличках"

Vaata lisaks:

Lu / Klu (veevaldjas tiibeti mütoloogias)
Burjaadi vetevaldjad ja -vaimud