Bosomtwe ( järvejumal Bosumtwi järves; Ghana; Lääne-Aafrika)

Bosomtwe ('antiloopjumal'), järvejumal Ghanas Bosumtwi järves. Järve peetakse pühaks, see on tekkinud asteroidikraatrisse (pikkus 8,6 km, laius 8,1 km, keskmine sügavus 45 m). Bosumtwi on Ghana ainus järv. Järve läheduses asub umbes 30 küla, kus elab kokku umbes 70 000 inimest. Ašandi1 mütoloogia põhjal on järve valdja (abosom) Bosomtwe, kes on loojajumal Nyame ja maajumalanna Asase Ya poeg. Usutakse, et surnute hinged tulevad järve äärde, et jätta hüvasti jumalanna Asasa Yaga. Ühe legendi põhjal jälitas 1648. a jahimees Akora Bombe vihmametsas vigastatud antiloopi – loom kadus äkitselt väiksesse tiiki, mis tahtnuks justkui tema elu päästa. Jahimees olevat selle veekogu nimeks pannud Bosomtwe, mis tähendab 'antiloobijumal'. Lugu näib viitavat sellele, et tollal oli järve veetase väga madal.

Järvega on olnud seotud mitmed tabud. Näiteks ei tohtinud järve vett rauaga puudutada ja seepärast sõideti järvel vaid puupaatidega – levinud oli padua nimeline sõiduvahend, puuplangu sarnane paat, millega manööverdamine nõudis märkimisväärseid oskusi. Keelatud oli järves ennast pesta, supelda ja visata järve heitvett. Tänapäeval neid keelde enam ei järgita, järvest on saanud populaarne kuurortpiirkond.

1 Ašandid – Akani rahvaste etniline rühm Ghana keskosas, kõnelevad ašanti-twi keelt, mis on Akani leeterühma kuuluva twi keele dialekt. Arvukus (koos lähedaste rahvusrühmadega) 3,3 miljonit.

Wikipedia

September, 2023