Ayida-Weddo (vikerkaaremadu; Lääne-Aafrika; Kariibid)

Ayida-Weddo (Ayida, Ayida-Wedo, Aido Quedo, Aido Hwedo jm), vikerkaaremadu foni rahva vanemas mütoloogias, arhailine tegelaskuju. Müütide põhjal ilmus ta maailma esimesena, enne kõike muud, ja varajastes müütides on ta demiurg, kelle liikumine lõi pinnavormid. Mäed on tema väljaheited, milles peitub varandusi. Ümber maa keerdunult ja oma saba suus hoides hoiab ta maad üleval. Kui ta ennast liigutab, tekivad maavärinad. Ayida-Weddo elab meres, sest ei armasta palavust. Ta toitub rauast, mida valmistavad tema jaoks meres elavad punased ahvid. Kui rauda enam pole, hakkab ta neelama oma saba ja siis libiseb mägede, puude ning loomadega ülekoormatud maa merre ja saabub maailma lõpp. Kui Ayida-Weddo tõuseb veepinnale, peegeldub see vikerkaarena.

Mõnedes müütides on kaks Ayida-Weddo't (ühe versiooni põhjal on nad kaksikud): üks elab meres ja teine taevas – taevas elava Ayida-Weddo kaudu tabavad maapinda välgulöögid. Ayida-Weddo kultus oli kõige arenenum Ouidah (Whydah) linnas, kus teda austati valitseva hõimu esivanemana. Talle oli ümber puuvillapuu (Ceiba pentandra) ehitatud pühamu, kus elas arvukalt boamadusid, kellele toodi ohvriande. Madusid oli keelatud tappa.

Pärast seda, kui Ayida-Weddo paigutati dahomee religioonis jumalate panteoni, minetas ta oma demiurgistaatuse kaksikolend Mawu-Lisale ja temast sai loojajumal Mawu-Lisa teener-saatja, kes kannab Mawu-Lisat oma suus. Mõnede müütide põhjal on Ayida-Weddo Dani ehk Damballa ehk Damballa-Weddo naine või avaldumisvorm – Damballat kujutatakse valge või musta maona ja peetakse sellistes müütides kogu kosmose loojaks. Nii Ayida-Weddo kui ka Damballa on tähtsate loadena osaks voodoo usundist. Väidetavalt ületas Ayida-Weddo koos abikaasa Damballaga ookeani, et viia voodoo iidsed teadmised ja traditsioonid Aafrikast Kariibi mere saartele. Damballa libises kohale ookeani all, Ayida-Weddo lendas aga vikerkaare kujul üle taeva, kuni nad Haitil taasühinesid. Allikad: Wikipedia // Мифы народов мира. М.: Советская энциклопедия, 1980, lk 42

September, 2023

Vaata lisaks:

Oshumare (vikerkaarejumal joruba ja Afro-Ameerika usundites)