Punase allika vesineitsid

Punane allikas asub Tartumaal, Alatskivil, ürgoru veerul liivakivipaljandil. Allika vett on kasutatud silmahaiguste ravimiseks. 1932. a on üles kirjutatud pärimislugu allikast:

„/---/ Räägitakse, et vanasti veeneitsid säält öösiti välja käinud. Arvult olevat olnud neid ligi kümme. Oma iluduselt aga niisugused, missuguseid ennem pole nähtud. Laupäeva öösiti kella kaheteistkümne ja ühe vahel nähtud neid ga rohkem, millal nad igasuguseid imesid teinud. Jaanipäeva laupäev läinud üks vanainimene metsa. Sääl läinud tal aga rohkem aega, kui ette oli arvanud: kojutulek jäänud hilisele tunnile. Allika lähedale jõudes kuulnud naine imeilusat laulu. See meelitanud vanakese teelt kõrvale. Ta läinud sinnapoole, kust kostus laul. Pea näinud ta hulga neide ringi mängimas, laulmas ja tantsimas. Laul olnud raske aru saada, mille tõttu vanakesele ainult üksikud sõnad meele jäänud. Lauldes kadunud neitsid ükshaaval ja kõik jäänud endiselt vaikseks, ainult ojake vulisenud kuuvalgel. Kaua seisnud naine paigal ja polnud uskunud oma silmi. Viimaks pöördunud ta kodu poole. Kodus seletanud naine oma nägemusest, kuid ta polevat uskunud, et see oli olnud tõeline. Järgmisel õhtul otsustanud sinna vaatama minna. Nüüd läinud keegi noorem naisterahvas. Kohalejõudmise ajal olnud kõik vaikne, pole olnud ka veel südaöö tundi. Vähe enne kahtteistkümmend kuulnud naine iseäralikku linnulaulu, mis erinenud teiste lindude laulust. Laulu lõppedes ilmunud neiud. Neidude keskel olnud üks vanem naisterahvas. Neitsid asunud teda allika kitsamal kohal pesema. Selle toimingu tgajärjel muutunud pestu nooreks. Nüüd tantsinud kõik koos lõbusasti. Lind laulnud jälle, mille järel kadunud neitsid.

Kodus kinnitanud see naine nägemuse tõelikkust. Nüüd usutud, et see allik kõiki nooreks muudab. Mõne päeva pärast läinud hulk vanainimesi allika juurde ja hakanud üksteise võidu pesema, et nooreks saada. Pesemise juures pole pandud allika kitsamat kohta tähele, vaid rutatud laiemale kohale, et enam korrale saada. Käidud tihti pesemas, kuid tagajärjeta.

Mõne aja pärast kuulnud ka üks vanamees sellest allikast ja rutanud samal õhtul allikale end pesema. Jõudnud kohale ja silmitsenud allikat. Ta otsustanud end kitsamal kohal pesta. Nii käinud vanamees ligi kuu aega end pesemas kuuvalgel.

Peagi märganud ümberkaudsed elanikud, et vanamees on muutunud nooreks.

Nüüd pole keegi julgenud temaga rääkida, sest kardetud, et ta on astunud vaimudega ühendusse. Nii jäänudki teadmata, kuida mees noorenenud. Sellest ajast peale kartnud elanikud allikat, ega ole julgenud enam öösel allikale minna.“

E 82301/5 (1).

 

Allikas: Kristel Vilbaste. Eesti allikad. Tallinn, 2013

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Alatskivi Silmaallikas (Alatskivi Punane allikas)