Bunzi / Mpulu Bunzi / Phulu Bunzi (Kongo veevaim ja vihmajumalanna)

Bunzi ehk Mpulu Bunzi ehk Phulu Bunzi, Kongo veevaim ja vihmajumalanna, keda austati vähemalt Ngoyo kuningriigi1 ajast. Bunzit on kujutatud mitmevärvilise maona, kes annab oma austajatele rikkaliku saagi. Teda olevat võimalik vahel näha päikeseloojangu ajal jõelainetel.

Kongo suulises pärimuses on Bunzi suure ema Mboze tütar, kes sündis maopojana. Mboze abikaasa Kuitikuiti teadis last nähes, et naine on olnud truudusetu: ta sai teada, et Bunzi tegelikuks isaks on nende poeg Makanga, peksis oma naise surnuks ja jättis jõesuudmesse vedelma. Kui Bunzi suuremaks kasvas, õppis ta sarnaselt emaga vihma tegema. Usutakse ka, et kui taevasse ilmub vikerkaar, on see Bunzi. Kongo Vabariigis elava yombede väikese rahvarühma uskumustes on Phulu Bunzi meessoost veeisand.

1 Ngoyo kuningriik – woyo etnilise rühma loodud riik, mis asus Cabinda (praegu Kongo DV ja Angoola) lõunaosas (Kesk-Aafrika, Atlandi rannik). Riik asutati 15. sajandil, lagunes 1830-ndatel. Riigi majandus toetus suurel määral orjade müügile.

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Kongo veejumaluste lugu