Shuimu / Shuimu Niangniang (hiina veedeemon)

Shuimu ehk Shuimu Niangniang, hiina veedeemon, ka vaimolend või nõid. Mandariini keeles on shui 'vesi', mu on 'ema' ja niangniang võib olla 'jumalanna'. Hiina folklooris vastutab Shuimu iidse linna Sizhou (praeguses Anhui provintsis) uputamise eest Hongze järve 1574. a pKr. Hiina erinevates piirkondades on mitmeid erinevaid lugusid Shuimu kohta, milledes ta võib olla veedeemon, allika- või merejumalanna või ka surelik naine, kes on omandanud maagilised võimed. Mõnes kirjelduses on ta naine, kes võib muutuda maoks või loheks; naisena kannab ta mõnes kirjelduses mõõka ja kahte veeämbrit.

Lugu: Shuimu ujutas igal aastal üle Sizhou linna ja Nefriitkeisri nõudmisel koguti sõjavägi, et Shuimu vangistada ja temalt võimed võtta, kuid veedeemon suutis põgeneda ning jätkas linna laastamist. Ühel päeval tõi Shuimu linnavärava lähedale kaks veeämbrit. Filosoof Li Lao nägi seda ja kahtlustas, et Shuimu kavatseb taas linna rünnata. Kui Shuimu eemal oli, viis ta ämbrite juurde eesli, et see vee ära jooks, kuid eesel ei suutnud kogu vett ära juua, sest ämbrites olid viie suure järve veeallikad. Shuimu nägi Li Lao plaani läbi ja lükkas ühe ämbri jalaga ümber, millest tekkis üleujutus, mis uputas linna. Shuimut üritas kinni püüda Ahvikuningas, kuid veedeemon lipsas tal ikka käest ning Ahvikuningas palus abi Guanyinilt (kaastundega seostatud bodhisattvalt). Jälitamise eest põgenev Shuimu oli näljane ja läks nuudliputka juurde, kus teda ootas naiseks moondunud Guanyin kahe kausitäie maagiliste riisinuudlitega. Kui Shuimu nuudleid sõi, muutusid need tema kõhuks raudkettideks, mille ots ulatus ta suust välja. Ka kausis olevad nuudlid muutusid kettideks ja kinnitusid suust paistvate kettide külge. Guanyin kutsus nüüd Ahvikuninga ja too aheldas Shuimu suure mäe jalamil asuvasse kaevu. Kui vesi on madal, olevat keti otsa näha.

Teine lugu: Shuimu Niangniang oli Huai jõe jumalanna ja elas Sizhous. Ta moondas end inimeseks ja soovis, et üks valge näoga õpetlane temaga abielluks. Kuna teadlane keeldus, uputas Shuimu vihahoos Sizhou linna üle. Hiljem alistas bodhisattva Guanyin veedeemoni ja too lubas, et ei tee inimestele liiga. Seejärel sai temast jumalanna, kes kaitses kalureid ja laevameistreid.

Kolmas lugu: Naine nimega Liu abiellus Shanxi provintsis Jinci külla, Seal ahistas ämm teda terve päeva, eriti koormavaks tööks oli rohke veekandmine. Liule tundis kaasa haldjas, kes kinkis talle hobusepiitsa – kui paned selle piitsa veenõusse, täitub nõi kohe veega. Haldjas hoiatas aga, et ärgu ta piitsa veest välja võtku, muidu tekib üleujutus. Ühel päeval avastas ämm minija saladuse, aga ei võtnud hoitust kuulda ja tõstis hobupiitsa veenõust välja. Kohe lahvatas nõust veevool, mis ähvardas uputada kogu küla. Meeleheitel Liu istus veenõule, aeglustas veetulva ja ohverdas sellega oma elu. Tema mälestuseks ehitasid inimesed Jinci külas templi.

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Wuzhiqi (hiina veedeemon)