Mae Yanang (paadivaim Tais, Kambodžas ja Laoses)

Mae Yanang, naissoost paadivaim Tai, Kambodža ja Laose kultuurides. Mae Yanangi kummardamine võib tuleneda Mazu kummardamisest Hiina rahvausundis. Mae Yanang kannab igas piirkonnas rõivaid, mis on omased selle piirkonna kultuurile.

Varem kasutati paatide valmistamiseks troopilises Aasias kasvava puu (Hopea odorata) suuri tüvesid. Puu levinuimaks nimekujuks on ta-khian, selle puit on tugev ja vastupidav. Puu sees on arvatud elavat naissoost puuvaim Nang Ta-khian, kes kutsuti kaitsma valminud paati ja selle omanikku. Ta asub paadi vööris ja inimesed ei tohi sinna seista. Paadi vööri külge seotakse vanik või punane riie ja viiakse läbi Mae Yanangi austamise riitus. Uuemal ajal on hakatud uskuma, et Mae Yanang ei kaitse üksnes paate, vaid ka teisi sõidukeid, näiteks autosid ja lennukeid – tema elupaigaks on hakatud pidama ka rooli ning seotud rooli külge vanik või kolmevärviline riie.

Eriti aupaklikult on Mae Yanangi suhtunud Tai kalurid, kellel on olnud ja on praegugi tavaks avaldada talle austust enne iga kalalkäiku. Paadi vööris on püha paik, kuhu paadivaimu jaoks pannakse ohvriande – see on paadi kõige olulisem osa, kuhu on keelatud astuda, istuda või teha seal midagi, mis võiks vaimu solvata. Kui paadivaimu ei austada, võib see kaasa tuua ebaõnne ja õnnetusi.

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Klabautermann (laevavaim)