Aumakua (Havai esivanema vaim)

Aumakua, Havai esivanema vaim, isiklik või perekondlik jumal, kes võtab füüsilisi vorme ja võib olla hai, angerjas, kaheksajalg, öökull jm, ent ka taim või kivi. Aumakuad valvavad oma peresid, annavad neile jõudu ja juhatust, hoiatavad ebaõnne või ohu eest, ent ka karistavad kurjategijaid.

Aumakuad edastavad sõnumeid pereliikmetele nägemuste või füüsiliste ilmingute kaudu. Havailased usuvad, et "näriv tunne, et midagi on valesti" on aumakua poolt saadetud sõnum.

Mõnel perekonnal võib aumakua olla näiteks hai. Kui mõni pereliikmetest läheb kalale, ilmub hai, kes kuuletub inimese sõnadele ja toob talle soovitud kala. Seda perekonda ei saa uputada – kui tormiga läheb paat ümber, ilmub hai välja ja mehed sõidavad randa hai seljal.

Aumakua võib karistada perekonda, kes teda solvab või halvasti toimib. Ta ei salli ahnust, valelikkust, varastamist, ent ka inimese suplemist veekogudes, kus see on kapu (tabu), samuti aumakua füüsilise vormi (hai, angerja, kaheksajala) söömist.

Aumakuad võivad omandada ka Kino lau võime, mis tähendab, et nad võivade muutuda nähtamatutest olenditest loomadeks, taimedeks või mineraalideks ja taas nähtamatuiks olendeiks.

Allikas: Wikipedia

Juuli, 2023

Vaata lisaks:

Kihawahine (sisalikjumalanna Havail)
Moʻo (Havai sisalikvaim)