U Shin Gyi (jumalus ehk nat Myanmari mütoloogias)

U Shin Gyi (birma 'suur veeisand'), jumalus ehk nat1 Myanmari mütoloogias, veeteede heatahtlik kaitsevaim Irrawaddy delta piirkonnas. Teda kujutatakse tavaliselt koos tiigri ja krokodilliga ning ta hoiab sageli käes birma harfi, kuna ta oli inimesena algselt harfimängija. Legendi ühe versiooni kohaselt maabus U Shin Gyi koos puuraiduritega toiduotsingu käigus Meinmahla saarele. Puuraidurid hakkasid triivpuitu tükeldama, U Shin Gyi mängis aga neid oodates harfi ning tema harfimäng meelitas kohale kaks nat-õde, haldjat, kes ei lubanud paadil saarelt lahkuda enne, kui nad on rahuldatud. Nende vaimude rahuldamiseks heitis U Shin Gyi ennast vette ja uppus, pärast surma sai aga enese ohverdamise eest natiks.

Irrawaddy delta riimveelises piirkonnas kummardatakse jätkuvalt Suurt Veeisandat ja teda usutakse endiselt elavat Kyung Nyo saarel, mis on suurte vaimude elukoht. Ka usuvad kohalikud elanikud, et krokodillidega ei tohi eriti võidelda, kuna selle piirkonna krokodillid on veeisanda eestkostjad; et kui midagi läheb valesti, võitleb U Shin Gyi krokodilliga ise.

U Shin Gyi auks peetakse igal aastal märtsikuus festivali.

1 Natid – jumalalaadsed vaimud Myanmaris ja naaberriikides: nad on kas loodusvaimud (veevaimud, puuvaimud vm) või inimesed, kes on jumalikustatud pärast nende surma. Ametlikku panteoni kuulub 37 suurt natti, U Shin Gyi nende hulka ei kuulu.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023