Drangue / Drague / Drangoi (Albaania poolinimene-pooldraakon)

Drangue ehk Drague ehk Drangoi, Albaania poolinimene-pooldraakon, keda seostatakse ilma ja tormidega. Dranguel on üleloomulik jõud ja ta on haavamatu; tema põhieesmärgiks on võitlus draakon Kulšedraga. Arvatakse, et Drangue jõu allikaks on tema käed ja õlad, ent kui tema keha lõhki lüüa, leitakse kuldne süda, mille keskel on kalliskivi. Drangue kasutab lahingutes meteoore, välku, puid ja kive, et kaitsta inimkonda tormide, tulekahjude, üleujutuste ja muude Kulšedra põhjustatud loodusõnnetuste eest. Veel kasutavad dranued lahinguis atra ja suuri veskikive, Kulšedra hoopide eest kaitseb ta ennast aga oma hälliga. Nende lahingute ajal tekkivad tugevad tormid. Drangue võitluses Kulšedraga kajastub kogu indoeuroopa mütoloogias levinud kaoselahingu motiiv.

Imikud, kellele on määratud saada draakoniteks, sünnivad "särgis" ja neil on kanela all kaks või neli kätt (tiiba). Sündimine "särgis" on tõenäoliselt seotud imikutega, kelle pead on sündimisel kaetud lootevee membraaniga. Mõnes piirkonnas on väidetud, et draakonilapsed võivad sündida ainult sellistele vanematele, kelle suguvõsas ei ole abielu rikutud kolme põlvkonna vältel, või siis emadele, kes olid ise Kulšedrad.

Kagu-Albaania mõnedes piirkondades (Pogradeci, Korça) kujutletakse inimkonda kaitsevat dranguet ilusa ja tugeva tiivulise hobusena. On ka usutud, et dranguedeks võivad sündida ka mõned isasloomad: Kulšedrat ründavat sarvedega mustad jäärad ja mustad kuked nokkivat neil raevukalt silmi välja. Küll aga ei saavat drangueks saada kitsed.

Albaania põhjaosa ja Montenegro lõunaosa albaanlased usuvad paiguti draakonite olemasolusse veel tänapäevalgi.

Allikas: Wikipedia

Juuni, 2023

Vaata lisaks:

Ljubi / Lubia (vee- ja tormideemon albaania mütoloogias)
Kulšedra / Kuçedra (deemon Albaania mütoloogias)