Roeschaard (olend Belgia folklooris)

Roeschaard, olend Belgia folklooris, sarnane või ka samane belgia Osschaardi ja hollandi Ossaertiga. Nime seostatakse sellega, et hüüdvat/haukuvat "Roes, roes, roes!". Mõnikord kasutatakse tema nime kuradi tähenduses.

1791. a purustas torm rannas ühe nõiaks peetava isiku onni ja inimesed olid selle üle rõõmsad ning hävitasid edasi onni varemeid. Siis kostis aga luidetest "Roes, roes, roes!" ja luidetelt jooksis alla hiiglaslik must koer, kellukesed kaelas. See oli Roeschaard.

Roeschaard on kujumuutja: ta võib muuta ennast kalaks ja lasta ennast kinni püüda, enne kui võrgud katki rebib, ta võib ka istuda paatidesse kallutada need ümber. Ta hüppab inimestele selga ja ratsutab inimeste nõrkemniseni. Ta laseb ennast imikuna inimestel end koju viia, seal aga naerab kurjalt ja põgeneb hüüdes: "Roes, roes, roes!"

Blankenberge (Belgia rannikulinn) meremehed leidsid viisi, kuidas ennast Roeschaardi eest katsta: selleks viidi läbi teine ristimise ja võeti uus nimi. Kui nüüd Roeschaard tuli kedagi nõudma, võis öelda, et ta pole see, keda Roeschaard otsib. Sellest ajast alates on Roeschaardi jõud raugenud.

Allikas: abookofcreatures.com/category/belgium/

Mai, 2023

Vaata lisaks:

Kludde (tont Hollandi ja Belgia folklooris)
Ossaert / Griepke / Osgaard (olend Hollandi folklooris)