Știma Apei (Rumeenia vetehaldjas)

Știma Apei ('vee au'), Rumeenia vetehaldjas, magevete jumalanna, kes sarnaneb kreeklaste najaadidega. Tõenäoliselt kajastub Stima Apei (ka Stima Apelor) kuvandis iidsete getade ehk daaklaste (traakia hõim) jumal nimega Hi E Ro Stoma ('tema, kes kaitseb/valitseb vett'). Sama nime kandis ka Musta merre voolava Doonau suudmealal peamine jõeharu.

Olendit kujutatakse kauni ja pikajuukselise naisena – vees viibides on ta pooleldi naine ja pooleldi kala. Ta võib põhjustada nii üleujutusi kui ka põuda. Kui ta on maa peal elavate olendite peale pahane, tuleb ta jõest või järvest välja ning tema järel tulvab vesi inimesi ja loomi uputades üle põldude ja heinamaade. Kui pahameel lahtub, läheb Stima tagasi veekogusse.

Stima Apei nõuab endale ka inimohvreid: ta tõstab südaööl pea veest välja ja hüüab: „Tund on tulnud, mees pole tulnud!“. Seejärel jätab mees, kelle Stima on välja valinud, katki kõik oma tegemised ja tõttab otsejoones vette. Kui teda püütakse kinni hoida, rebib ta ennast lahti või palub, et tal lubataks kasvõi oma jalad korraks vette kasta, ent nagu ta jalad märjaks saavad, sureb ta kohe.

Aprill, 2023

Vaata lisaks:

Balaur (Rumeenia draakon)
Apa Sâmbeta (jõgi Rumeenia mütoloogias)
Apa Sâmbeta (jõgi Rumeenia mütoloogias)
Faraoni (Rumeenia merineitsid)
Najaadid (kreeka veenümfid)
Cel din Baltă / Al din Baltă (kuri veevaim Rumeenia folklooris)