Longmu / Lung Mo ( jumalanna Hiina mütoloogias, draakonite ema)

Longmu ehk Lung Mo ('draakonite ema'), jumalanna Hiina mütoloogias, draakonite ema.

Longmu ajalooline nimi oli Wen Shi ja sündis aastal 290 eKr Guangdongi provintsis Xi jõe lähedal. Wen Shi käis sageli Xi jõe ääres kala püüdmas ja pere riideid pesemas. Ükskord leidis ta jõe kaldalt suure sileda valge kivi. Ta viis kivi koju ja avastas, et kivi oli tegelikult muna, millest koorus viis maopoega. Perekond oli küll vaene, kuid Wen Shi andis maopoegadele parimat toitu. Kui maod kasvasid, aitasid nad Wen Shil kala püüda. Maod kasvasid viieks võimsaks draakoniks. Hiina kultuuris on draakonitel võim kontrollida ilma ja põua ajal palus Wen Shi neil vihma välja kutsuda. Külaelanikud andsid Wen Shile nimedeks "Draakonite ema" ja "Jumalik inimene".

Keiser Qin Shihuang sai teada naisest ja tema draakonitest, saatis kingiks kulda ja nefriiti ning palus tal tulla Xianyangi, keiserlikku pealinna Kollase jõe lähedal, kaugel põhjas. Selleks ajaks oli Wen Shi nõrga tervisega eakas naine. Tema täiskasvanud draakonid kartsid tema turvalisuse pärast ega tahtnud, et ta nii kaugele reisiks. Wen Shi astus paati, kuid tema draakonid peitsid end paadi alla ja vedasid paati tahapoole. Lõpuks leebusid keisri ametnikud ja lubasid Wen Shil koju jääda.

Pärast Wen Shi surma valdas draakoneid kurbus ja nad võtsid inimese kuju, saades tuntuks Viie õpetlasena, kes matsid naise Zhu mäe põhjaküljele. Longmu ja tema draakonid on saanud eeskujuks lapseliku pühendumise ja vanemliku armastuse kohta, mis on Hiina kultuuris oluline voorus.

Hani dünastia alguses ehitati tema Longmu auks Xiaotongi tempel, mis on endiselt väga populaarne. Seda on sajandite jooksul renoveeritud 13 korda, viimati 1985. a. Teine Longmule pühendatud tempel on Baisha tempel Zhaoqingis Xi jõe põhjakaldal, mis ehitati 1587. a. Longmu festival on Hiina kuukalendri viienda kuu esimesel nädalal. Ta on vanemate ja laste kaitsejumalanna ning on jätkuvalt populaarne jumalus kogu Hiinas.

Allikas: Wikipedia

September, 2022

Vaata lisaks:

Yuqiang / Yujiang (hiina mere- ja tuultejumal)
Mazu ehk Matsu (Hiina merejumalanna)
Hiina draakon / loong / long / lung