Tomoe (karpkala Jaapani folklooris)

Tomoe, karpkala Jaapani folklooris, lugu temast on kirja pandud 1685. a ilmunud lugude kogumikus Saikaku shokoku banashi
Lugu. Kunagi oli Kawachi provintsis (praegu Ōsaka prefektuur) Neya jõe lähedal suur tiik nimega Naisuke ga fuchi. Tiigi ääres seisis maja, mis kuulus mehele nimega Naisuke. Tal polnud naist ega lapsi ja ta teenis elatist oma väikese paadiga tiigil kalastades. Ühel päeval püüdis Naisuke emase koi (ilukalaks aretatud karpkala), kellel oli kaunis välimus ja julge käitumine. Päevade jooksul müüs Naisuke maha kõik sumpa pandud kalad, välja arvatud see emane koi. Tema soomustel oli tomoe-kujuline muster (tomoe on jaapani heraldikas komasarnane märk), Naisuke pani koile nimeks Tomoe ja kiindus temasse.Kala sai oma nimest aru ja reageeris sellele nagu inimene. Mõnikord võttis Naisuke ta hoiutiigist välja ning lasi tal majas enda kõrval magada. Aja jooksul õppis Tomoe ka einestama nagu inimene.

Kaheksateist aastaga kasvas Tomoe umbes viieteistaastase tüdruku suuruseks. Ka Naisuke jäi vanemaks, ta oli juba eakas mees ja võttis vastu abielupakkumise ühelt vanemalt vallaliselt naiselt. Varsti pärast seda, kui too tuli Naisuke juurde elama, läks Naisuke ööseks kalale ja jättis naise üksinda koju. Siis tuli majja noor ja kaunis naine, kes ütles Naisuke naisele: “Oleme Naisukesega aastaid koos olnud ja ma kannan tema last! Ma ei suuda oma viha ohjeldada! Lahku kohe meie kodust või ma kutsun ma kolme päeva pärast esile hiiglasliku laine, mis kogu see maja tiiki kannab!“

Kui Naisuke koju tuli, rääkis naine talle juhtunust. Naisuke ütles, et ei tea sellisest noorest naisest midagi ja oletas, et naine nägi kõike unes.

Järgmisel õhtul läks Naisuke jälle kalale. Äkki lõi vesi kihama, tiigist kargas paati tohutu koi, avas oma suu ja sülitas välja midagi, mis oli nagu inimloote. Siis libises kala jälle vette. Naisuke käks koju ja tormas hoiutiigi juurde, kus Tomoe elas, kuid sealt ei leidnud ta enam kedagi. Naisuke lugu kuuldes olid kõik külaelanikud nõus, et inimesed ei tohiks oma lemmikloomadesse nii palju kiinduda.

Allikas: Yokai.com

August, 2022

Vaata lisaks:

Koi (karpkala)