Tapirê-iauara / tapiir-jaaguar (veekoletis Amazonase vesikonnas)

Tapirê-iauara ehk tapiir-jaaguar, veekoletis Amazonase vesikonnas. Nimevariatsioonid: Onça d'Água (vee-jaaguar), Onça Pé de Boi (lehmajalgne jaaguar), Paraná Pura Iuraretê (kilpkonn/jaaguar) jm.

Elab paljudes Amazonase harujõgedes ja ka Orinocos, eelistab aeglase vooluga vett.

Teated tapirê-iauara välimuse kohta on erinevad. Enamasti kirjeldatakse teda olendina, kes meenutab lehmasuurust jaaguari, kellel on punakas veekindel karv, paks lakk, poolemeetrised lontis kõrvad ja kohutav hais. Tal võivad olla ka jaaguari jalad või siis jaaguari esijalad ja tagajalad nagu eeslil; samuti võivad tal olla hobusejalad käppadega nagu kassil või ka ilma käppadeta, pardijalad või suured saarmakäpad. Värvus võib olla ka kuldne või must.

Seda olendit kuuldakse ja tema lõhna tuntakse enne kui teda nähakse. Tema suured kõrvad pladisevad ujumisel valjusti vastu vett ja haisu on tunda juba kaugelt. Ohutus kauguses ajab see lihtsalt iiveldama; lähedal olles võib aga põhjustada minestamist ja ka surma.

Tapirê-iauaral on võime oma saaklooma hüpnotiseerida.Tema toidulaud hõlmab suuri kalu, kapibaarasid, kaimaneid ja inimesi. Teda köidab kalahais ja sageli tuleb ta kalurite saaki üle lööma. See läheb tal tihtipeale ka korda.

Mõnikord piisab tapirê-iauara haisust, et inimese vari (ja seega ka tema hing) inimesest lahkuks. Et hing naaseks, tuleb sisse hingata lehtedest, pulkadest ja väheküpsenud piraajade luudest tehtud tule suitsu.

Allikas: digitaalne A Book of Creatures

August, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid