André Thevet (prantsuse rändur ja õpetlane)

André Thevet (1516 – 1590), prantsuse frantsiskaani preester, maadeavastaja, kosmograaf ja kirjanik, kes rändas 16. sajandil Lähis-Idas ja Lõuna-Ameerikas. Tema kõige olulisemaks peetav raamat oli „Les singularitez de la France Antarctique“ (1557/8); kuigi Thevet tugines väidetavalt enda vahetutele kogemustele, kasutas ta ka varasemaid avaldatud allikaid ning teiste maadeavastajate, meremeeste ja põlisrahvaste kirjeldusi kõikvõimalike olendite, looduse, sündmuste jm kohta Lõuna-Ameerika nn Prantsusmaa Antarktikas (tänapäevase Rio de Janeiro lähedal).

Ülevaate oma reisist Lähis-Idasse avaldas Thevet 1554. a pealkirja all Cosmographie du Levant.

Kui Thevet määrati Prantsuse õukonna kosmograafiks, koostas ta oma La Cosmographie Universelle de tout le Monde, mille eesmärgiks oli kirjeldada kõiki tuntud maailma osi, seal elavaid loomi, taimi jm. Teos ilmus 1575. aastal ja see kujutas enesest bestiaariumi, mida kasutati ka järgmiste bestiaariumide koostamisel, milledest sai väga tuntuks näiteks Ambroise Paré 1614. a ilmunud bestiaarium „ Les Oeuvres d'Ambroise Paré“.

1584. aastal avaldas Thevet elulugude kogumiku „Vrais pourtraits et vies des homes illustres“, mis oli protestantide suhtes kriitiline. Tal jäi avaldamata kaks käsikirja: „Grand Insulaire“ oli saarte almanahh ja „Histoire de deux voyages“ Theveti tema reiside kirjeldus.

Tolle aja teadlased võtsid Theveti teosed halvasti vastu. Teda on süüdistatud plagiaadis, teadmatuses (Belon 1557, Belleforest ja Fumée 1568) ja ka jultumuses. Osalt on see tõsi, sest Thevet läks tülli ja käis ka kohut inimestega, kes olid olnud ta kaastöötajad. Samas pole Thevet kunagi lakanud köitmast uudishimulikke meeli (Paré, 1579). Loodusteadlased ja ennekõike botaanikud tsiteerisid teda pikka aega aukartusega, eriti seoses Ameerika ja Brasiilia eksootilise reaalsusega.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Mastopogon (kalaliik bestiaariumides)
Camphruch (kahepaikne ükssarvik bestiaariumides)
Bestiaarium
Bayfart (veekrüptiid Theveti bestiaariumis)
Caspilly ehk Neemora (kala keskaja bestiaariumides)
Aloés (kala Theveti besiaariumis)
Utelif / Uletif (saekala bestiaariumides)
Geluchart / Testudo polypus (müütiline olend bestiaariumides)
Hoga / Andura (veekrüptiid Mehhikos)
Pontarof / Tebuch (kala Theveti bestiaariumis)
Orabou / Orobon (veekrüptiid Punases meres)
Gessner Conrad
Sarmaatia meretigu (müütiline veeolend bestiaariumides)