Knucker (veedraakon inglise mütoloogias)

Knucker, veedraakon inglise mütoloogias. Sõna 'knucker' pärineb vanainglise keelsest sõnast 'nicor', mis tähendab veekoletist – seda sõna kasutati poeemis Beowulf.

Knucker elab Inglismaal Sussexis nn knuckeriaukudes, geoloogilistes moodustistes, mida toidavad allikad. Neid auke peeti põhjatuteks. Kuigi Lyminsteris asuv knuckeriauk on vaid kolmkümmend jalga sügav, räägib kohalik legend, et külaelanikud sidusid kirikutornist kuus kellaköit kokku ja lasid need auku, kuid põhjani ei jõudnud.

Knuckeril on väidetavalt tiivad ja teda kirjeldatakse vahel ka kui meremadu. Kõige kuulsam Knucker elas legendi põhjal Lyminsteris ning tegi palju pahandust, süües ära kariloomi ja ka külaelanikke, mistõttu otsustati koletis tappa. Ühe versiooni kohaselt tappis draakoni rändrüütel pärast seda, kui Sussexi kuningas pakkus oma tütre käe abiellumiseks sellele, kes nad metsalisest vabastas. Teise versiooni järgi kavaldas draakoni üle kohalik talupoiss, kes küpsetas hiiglasliku mürgitatud piruka, mille viis hobuse ja vankriga knuckeriaugu juurde. Draakon sõi ära piruka, hobuse ja vankri, siis tuli poiss tagasi ja lõikas koletisel pea maha.

Juuli, 2022

 

Vaata lisaks:

Lambtoni maduuss (draakonilaadne olend inglise folklooris)
Müütilised veeolendid