Gajah Mina (olend hinduismi mütoloogias, veekrüptiid)

Gajah Mina (ka Gajamina, Gadjamina, Gaja Minah), elevant-kala, olend hinduismi mütoloogias, samuti meres elav krüptiid, merekoletis Malai ja Indoneesia saarestikes.

Bali hindude kultuuris on Gajah Mina üks seitsmest mütoloogilisest loomast (Makara), elevandipeaga kalade kujutis on sageli maalitud või nikerdatud kaunistuseks templites.

Samal ajal usutakse, et Gajah Mina elab ka tegelikult meredes. Kirjelduste põhjal on ta sama suur kui vaal, tal on elevandi keha, kehal karvkate, kihvad ja mõnel juhul ka suured kõrvad. Kui Gajah Mina leitakse rannikult surnuna, tulevad külaelanikud koguma selle kehaosi: nahatükke, kihvu või luid. Gajah Mina arvati elavat sügavas vees, nii et nende nägemine on mõnevõrra haruldane. Kalurid kartvad neid olendeid merel kohata, see toovat halba õnne.

13. 01. 2005 leiti Riau linnas Dunguni rannas valge karvaga korjus ja külaelanikud uskusid, et tegemist on Gajah Minaga. Rümba pikkus oli 12,4 m, kihva pikkus 2,4 m, naha paksus 10 cm.

20. 06. 2010 sukeldub kalur Amir ja näeb olevat võrkudesse jäänud tohutut olendile. Amir ei julge lähedale minna ja otsustas mõnda aega seda kohta vältida. Kolm kuud hiljem oli olendist alles vaid luustik.

2013. a augustis leidsid Subi kalurid ujuva korjuse, mis nende arvates kuulus Gajah Minale. Kalurid üritasid korjust paadiga maale pukseerida, ent enne maale jõudmist tuli kihv, mille külge oli kinnitatud veoköis, kehast, olendi küljest ära. Kalurid tõidki maale üksnes kihva. Kalurite sõnul oli olend 15-30 m pikkune.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Farasi Bahari (veehobune hindu mütoloogias)
Grootslang (müütiline olend Lõuna-Aafrikas)
Globster (krüptiid)
Makara (hindu merekoletis)
Müütilised veeolendid
Veekrüptiidid
Merekoletised