Encantado (libadelfiin Lõuna-Ameerika mütoloogias)

Encantado (portugali 'võlutud'), kujumuutja Lõuna-Ameerika põliselanike mütoloogias, Amazonase jõedelfiin ehk roosa jõedelfiin (Inia geoffrensis), kes võib ennast muuta inimeseks.

Amazonase piirkonnas peetakse jõedelfiine kalurite sõpradeks, kes aitavad kala püüda ja tormi ajal ohutult kanuudega sõita. Neid usutakse suutvat tormi ohjeldada.

Inimeseks muutumine toimub tavaliselt öösel. Kohaliku pärimuse järgi muutub delfiin inimeseks igal aastal Festa Juninase pidustusteks ja ilmub festivalile valgetes rõivastes noormehena, kes kannab mütsi, et varjata oma hingamisava, mis moondudes ei kao.

Encantadosid iseloomustatakse suurepäraste muusikaliste võimete, võrgutavuse ja seksihimuga, mille tagajärjeks on sageli vallaslapsed. Hoolimata sellest, et nad pärinevad Encantest, mis on paradiislik allilmapaik, kus pole valu ega surma, ihkavad encantadod ikkagi inimühiskonna naudinguid ja raskusi.

Encantadodele meeldivat ka röövida inimesi, kellesse nad armuvad, ebaseaduslikest armusuhetest sündinud lapsi või inimesi, kes suudavad neile seltsi pakkuda. Nad viivad röövitud inimesed Encantesse ja sealt pole keegi elusana tagasi tulnud. Hirm röövimise ees on Amazonase jõe ääres nii suur, et nii lapsed kui ka täiskasvanud kardavad pimedal ajal veekogu lähedale minna. Encantod suutvat ka inimesi hüpnotiseerida ja panna oma tahet täitma, muuta neid encantadodeks või põhjustada inimestele haigusi, hullumeelsust ja ka surma. Selliste ohtude korral peavad inimeste päästmiseks sekkuma šamaanid.

Ka emasest delfiinist võib saada inimene: ilus, hästi riietatud, jõuka välimusega noor naine. Ta läheb abielus mehe majja, paneb mehe loitsu alla, viib ta rookatusega onni ja külastab teda seal. Külasoleku seitsmendal ööl muudab ta mehe inimlooteks ja viib loote siis mehe seadusliku naise kõhtu. On arvatud, et see müüt oli ja on tänaseni mooduseks, millega varjata veresugulusi, mis on väikestes ja isoleeritud kogukondades üsna levinud. Samuti arvatakse, et müüdi tekkimist on vähemalt osaliselt soodustanud see, et delfiinide suguelundid sarnanevad inimeste omadega.

Nende müütidega on seotud mitmesuguste fetišide, näiteks delfiini kuivatatud silmamunade ja suguelundite kasutamine. Hiljutine uuring näitas aga, et vaatamata müüja väidetele ja ostjate veendumusele ei pärinenud ükski organ tegelikult amazonase delfiinilt, vaid need olid saadud meres elavalt guajaana delfiinilt (Sotalia guianensis), rannikust kaugel asuvates sisemaa linnades on aga enamus fetišidest saadud hoopis koduloomadelt, peamiselt lammastel ja sigadelt.

Amazonase jõedelfiini tapmist, veel enam aga söömist, peetakse millekski, mis toob inimesele õnnetust.

Juuli, 2022

Vaata lisaks:

Müütilised veeolendid
Veekrüptiidid