Tlaloc (asteegi ja tolteegi vihma ja veejumal)

Tlaloc, vihma- ja veejumal tolteegi ja asteegi mütoloogias. Elas nii pilvega kaetud mäetippudel kui ka allikates ja järvedes. Mägedest saatis ta inimkonda kiusama tuult, vihma, välku ja ka haigusi, näiteks pidalitõbe.
Et Tlaloc peitis end sageli tumedas tormipilves, kujutati teda käsikirjades mustanahalise näoga. Käes oli tal Jumala sau, mis sümboliseeris välku. Selle vars võis olla sakiline või olid selle ümber maod. Need, keda tabas välk või keda vaevas pidalitõbi, sisenesid Tlaloci kuningriiki Tlalocani ega kannatanud enam kunagi puudust.
Tlaloc nõudis lapsohvreid. Legendi põhjal sünnitas Tlaloci naine Chalchiuhtlicue oma mehele hulga vihmajumalusi, ja väidetavalt oli igal künkal oma vihmajumalus. Rituaaliaasta esimesel ja kolmandal kuul ohverdati lapsi nii väiksematele vihmajumalatele kui ka Tlalocile endale.
Asteekide pealinnas Tenochtitlánis ostsid preestrid Tlaloci pidustusteks emadelt ohverdamiseks rinnalapsi. Kui emad ohverduste ajal nutsid, rõõmustas see jumalakummardajaid ja nad ütlesid, et vihm on tulemas. Tlaloci toodud vihm ei olnud aga alati kasulik, vaid tõi kaasa ka üleujutusi ja purustusi. Tlaloc oli jumal, keda tõeliselt nii austati kui ka kardeti.
Tlaloci vaste maiade mütoloogias oli Chac.

             

Juuni, 2022

Vaata lisaks:

Huixtocihuatl / Uixtochihuatl / Uixtociuatl (asteegi soola, soolase vee ja viljakuse jumalanna)
Cocijo (zapoteegi vihma- ja välgujumal; Mehhiko)
Dzahui ehk Dzavui ehk Savi (vihmajumal misteki mütoloogias; Mehhiko)
Coxcox (ellujääja asteegi üleujutusemüüdis)
Aktzin (vihma-, äikese- ja välgujumal; Mehhiko, totonakid)
Pariacaca (veejumal Peruu inkade mütoloogias)
Opochtli (kalapüügi-jahi-vihmajumal asteegi mütoloogias)
Chac ehk Chaac (maiade vihma- ja viljakusejumal)
Cipactli (ürgne merekoletis asteegi mütoloogias)
Ahuitzotl (veeolend asteegi mütoloogias)
Chalchiuhtlicue (asteegi veejumalus)
Müütilised veeolendid